Info Om Jaktprov

Extra sida:  https://lennheden.n.nu/siffror-och-snitt

2011.10.16 INFÖR JAKTPROV
Ett av de viktigaste momenten är att träna (enligt min mening) kondis och jaktträning för att orka med en hel dag och klara av alla momenten (hjärnan). Hubbe som lätt blir stel och väldigt tjock i musklerna efter en heldag har jag nu börjat pröva att ge ca 1 liter vatten (uppvärmd till ljummet) och sedan blanda i Royal Canins Recovery eller en tonfiskburk. Hubbe som är dålig att dricka är som sålt på detta och jag har sett en märkbar skillnad eftersom muskler krampar utan vätska.

Proven omfattar följande arbetsmoment

Drevarbete på fälthare (ukl, nkl)

Här prövas hundens drevförmåga, dvs vilja och förmåga att med säkerhet följa en harlöpa under skallgivning. Egenskaperna som bedöms är näsa, drevskall, spårvilja och spårsäkerhet. Hunden skall under skallgivning följa löpan så noga som möjligt, dock minst 200 meter.

Fritt sök i skogsmark (ukl, nkl, ökl)

Hunden skall självständigt söka av ett skogsområde. I öppen klass skall hunden finna och driva vilt.

Vattenarbete (ukl, nkl, ökl)

I unghundsklass prövas endast hundens villighet att gå i vatten och simma. I öppen klass skall hunden simmande söka igenom ett vassområde och finna utlagt fågel.

Skottreaktion (ukl, nkl, ökl)

Denna prövas genom att två skott avlossas inom 20-30 meter från hunden när denne är lös i förarens närhet.

Apportering (ukl, nkl, ökl)

Apportering prövas i vatten såväl som på land. Hunden skall ensam följa spåret och apportera viltet. I samband med vattenarbetet skall hunden apportera i vattnet utlagt vilt.


Spårarbete (ökl)

Avser att pröva hundens förmåga att spåra och apportera skadat eller dött småvilt.

Förighet (ukl, nkl, ökl)

Hunden befinner sig under bedömning under hela provdagen. Inget särskilt förighetsprov arrangeras.

 

Om unghundsklass och nybörjarklass

Upplägget är i stora drag samma som för motsvarande prov i Tyskland, där provet heter Jügendprüfung (JP). Man prövar hundarnas drevegenskaper på fälthare, sökviljan i skogen, vattenpassionen och skottfastheten. I Sverige provas dessutom hundens vilja att apportera fågel.

Anledningen till att hundarna provas just på fälthare i öppen terräng är svårigheten att bedöma arbetet i skogen. Man kan inte skilja hundar som driver med spårskall från de som bara skallar vid synkontakt. Hur hunden arbetar på löpan och hur den reder ut tappter är andra saker som bara kan bedömas då man kan se hundens arbete.

 

Om Öppenklass

Öppenklassprovet är för hundar som har klarat drevmomentet på hare i unghunds- eller nybörjarklass och som har godkänt anlagsklassprov i viltspår. Ungefär 18 procent av hundarna som startat i unghundsklass går vidare i öppenklass. Klubben har som mål att minst 60 hundar ska starta i öppenklass varje år.

Man provar i stort sett samma egenskaper som på unghundsklass men under lite andra former och med högre krav. Provet ska bedöma den färdigtränade och injagade jaktbrukshunden både före och efter skottet. Det omfattar en skogsdel där hunden provas som såtjakthund såväl som apporteringsmoment där släpspårsapportering av kanin och apportering av fågel på land och i vatten bedöms.

Proven hålls under ordinarie jakttid, oftast i oktober eller november.

 

Om skogsprovet

Skogsprovet är en ny provform från och med hösten 2009. Syftet är att det ska öka antalet vuxna hundar på wachtelhundprov. Målsättningen är att vi ska ha mer än 100 provstarter årligen, vilket tillsammans med öppenklasstarterna ger en bra återkoppling mot unghundsprovet.

Under provet bedöms hundens arbete i skogen, som såtjakthund, ungefär på samma sätt som i öppenklass, men med annan poängbedömning. Hundens uppträdande mot dött och skadat vilt tas också med i bedömningen. Provet kan anordnas under jakt, det är dock viktigt att jakten arrangeras på ett sådant sätt att hundens självständiga arbete kan bedömas.

Det går utmärkt att själv anordna ett skogsprov på den egna jaktmarken. Ta kontakt med den jaktprovsansvarige i din lokalavdelning för mer information.

 

Om vildsvinsprov

Sedan jaktsäsongen 2001 har det funnits möjlighet att prova wachtelhundar på vildsvin. Provet genomförs på frilevande vildsvin, inte i hägn, och ofta i samband med jakt. Det är viktigt att jakten genomförs så att hundens självständiga arbete kan bedömas.

Om vildsvin påträffas under jakt eller i samband med andra prov kan hunden, om ägaren så önskar och om omständigheterna medger, provas på vildsvinsprov.

Ta kontakt med den jaktprovsansvarige i din avdelning om du har tillgång till provmark eller om du vill starta din hund.

 

Om viltspårprov

Viltspårprovet är öppet för alla hundar, även blandraser. Provet är indelat i två klasser, anlags- och öppenklass. För att få starta ska hunden vara minst nio månader och man måste vara medlem i SKK eller någon av dess specialklubbar, dit Svenska Wachtelhundklubben räknas.

Provet anordnas ofta som rörligt prov då deltagare och domare själva kommer överens om tidpunkt och plats för provet.

Ta kontakt med den viltspårsansvarige i din lokalavdelning för anmälan och för att komma i kontakt med lämplig domare.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)